Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
Beta-alanina należy do najchętniej kupowanych suplementów przez osoby, które starają się poprawić swoje osiągnięcia sportowe. Jest ona suplementowana zarówno samodzielnie oraz jako jeden ze składników stacków okołotreningowych. Najczęściej łączy się ją z kreatyną. Kilka słów o beta-alaninie Musimy pamiętać, że beta-alanina nie buduje bezpośrednio [...]
Wychodzimy rano z domu do pracy, na uczelnie, odwiedzamy siłownie, znajomych lub rodzinę. Znikamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Wracamy po południu lub wieczorem, gdzie czeka na nas wir obowiązków, pranie, sprzątanie, gotowanie, nauka, lub zajmowanie się rodziną. Dodatkowo w tym wirze zadań musimy też znaleźć czas na odpoczynek i [...]
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
Nadmierny apetyt na określone produkty może być wynikiem niedoborów, z jakimi zmaga się nasz organizm. Nieodpowiedni styl życia, brak różnorodnej i bogatej w substancje odżywcze diety może doprowadzić do braków witamin, minerałów czy innych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Zachcianki mogą być jednym z sygnałów, że coś [...]
Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]
Jajka kurze są zazwyczaj podstawą diety każdego zawodnika kulturystyki. Stanowią ważny element w codziennym żywieniu nie tylko sportowców. Od dawna trwa spór, czy jedzenie dużej ilości jajek jest zdrowe i czy podwyższa poziom cholesterolu. W niedawnym filmie opublikowanym na TikTok, influencer Fernando Torraca, lepiej znany jako ‘The King of [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
Fiona Mcnab z Liverpoolu w Wielkiej Brytanii jest nauczycielką jogi i instruktorką fitness. Jest także popularną osobowością fitness, której grono fanów stale rośnie. Dzięki jej poświęceniu i wysiłkom na siłowni była w stanie wyrzeźbić imponującą sylwetkę - zwłaszcza nogi i pośladki. Teraz pomaga innym osiągnąć ich cele fitness, prowadząc [...]
Witamina B12 jest niezmiernie istotna, gdyż pośredniczy w przekształcaniu folianów do postaci aktywnej. W konsekwencji w ustroju wytwarzana jest odpowiednia ilość krwinek czerwonych. Ilość krwinek obrazuje hematokryt, jego spadek u sportowców oznacza zmniejszenie wydolności fizycznej. Typowe dla ciężkiego, powtarzanego wysiłku jest zniszczenie [...]
Próbujesz zadbać o jakość swojego snu? Z pewnością wziąłeś już pod uwagę takie czynniki jak odpowiednia temperatura w sypialni, zaciemnienie, starasz się też nie korzystać z urządzeń elektronicznych przed snem, a nawet wprowadziłeś relaksującą rutynę przed położeniem się spać. A czy wiesz, że na jakość snu może wpłynąć także to, co jesz na swój [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
Trzymasz dietę od poniedziałku do piątku. Gdy przychodzi weekend, zaczynają się schody. Piwo, pizza, lody – przecież nie żyjesz dla diety! – próbujesz się usprawiedliwiać. W rzeczywistości jednak twoja silna wola staje się słaba... za słaba, by utrzymać założenia diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przestać [...]
Histamina w pokarmach (pochodzenia spożywczego) powoduje nietolerancje pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia. Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach [...]
Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”. Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Przez dziesięciolecia specjaliści oraz osoby interesujące się kwestiami dietetycznymi próbowali znaleźć odpowiedź, która dieta jest najlepsza dla zdrowia i dla sylwetki. Dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, a może wegetariańska? Podsumowanie Kiedy usłyszysz od kogoś, że zna najlepszą dietę na świecie, zapytaj go: "dla kogo?" Nie ma jednej, [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]